Kipingállak

Csillámtetoválás

A csillámról röviden csillámpala

 

A csillám sokkal régebb óta jelen van életünkben, mint azt a legtöbben gondolnánk. Több tízezer évvel ezelőtt már a barlangrajzok elkészítésekor is alkalmazták ezt az eszközt az emberek alkotásaik fényessé tételére. Ezt követően az elkövetkező évezredekben a csillám megjelent az építészetben, a kozmetikumok összetevőiként és a ruhagyártásban is. Az emberek vonzódása a csillogáshoz, a színekhez és a fény játékához korszaktól függetlenül az életük részét képezte. Az előállított csillámok anyaga természetesen folyamatosan változott a kor lehetőségei és az adott terület természeti tulajdonságai alapján, így fordulhatott elő, hogy míg a korai emberek a vas oxid egy ásványi formáját használták erre a célra, addig Egyiptomban bogarak páncéljából és malachitból készítették el a csillogós porokat, de volt idő, hogy kagylóból, nárciszból, ólmozott festékből történt az előállítás. Manapság kozmetikai célra speciális műanyag csillámokat használnak, melynek kialakulása Henry Ruschmann nevéhez köthető.

 

 

Alapanyagokspilledjpg

 

Az általam használt csillámok kifejezetten kozmetikai célra gyártott termékek. Ezek a porszerű anyagok rendkívül finom szemcséjű, többrétegű műanyagból (poliészter), színezékből és fényvisszaverő anyagból előállított kis darabkákból állnak. A kialakításuk során lekerekített formát képeznek belőlük, ezzel biztosítva, hogy az esetleges szembejutáskor ne okozzanak fájdalmat és könnyebben eltávolíthatóak legyenek.

A csillámok felvitelére bőrbarát "test ragasztót" használok, mely egyaránt alkalmazható felnőttek és gyermekek bőrén is.

 

 

A csillámtetoválás folyamata

csillámtetkó

 

A kiválasztott minta elkészítése előtt fertőtlenítésre nincs szükség, kivéve ha izzadt vagy zsíros a bőrfelület, ahová az anyag felvitelre kerül. A minta kialakítása során használhatunk előre gyártott sablont, de egyéni kívánságok esetén szabadon, előzetes minta nélkül is fel lehet vinni a csillámot. Sablon esetében első mozzanatként felhelyezem a kiválasztott mintát, majd ecsettel egy speciális, vízbázisú ragasztót viszek a bőrre, ami biztosítja a csillámok tapadását, majd ezt követően a kiválasztott színű port erre szórom rá. Egy tetoválás elkészítése körülbelül 10 percet vesz igénybe, de mindez függ, az alakzat méretétől és bonyolultságától. Az így elkészített alkotás akár hetekig is teljes szépségében tündökölhet, de ha el kívánjuk távolítani, akkor olajjal, olajos popsitörlővel vagy sminklemosóval, sebbenzinnel érdemes ezt megtenni.