Kipingállak

Arcfestés

 

Az arcfestésről röviden 3

 

Az arcfestést már az ősi idők óta ismerik, de szerepe és funkciója az évszázadok alatt jelentősen átalakult. Míg a régi idők törzsei varázslás céljából festettek arcukra különböző színű és formájú motívumokat, ezzel is elősegítve tevékenységeik (mint például a vadászat, harc stb.) sikerét, addig a 60-as évek hippi mozgalmaiban már egyfajta figyelemfelkeltő, az eszmét sugározó szimbolikus jelentést közvetítő eszközzé alakult át. Napjainkban sokkal hétköznapibb, de semmiképpen sem kevésbé jelentős szerep jut eme tevékenységre. Mára esztétikai és (tagadhatatlanul) örömforrássá vált az arcfestés és bár spirituális tartalommal nem igazán társul (legalábbis a nyugati társadalmakban), de az ősi indián sámánok átalakulásait életszerűen másolják le az önfeledt gyermekek átszellemült viselkedései, melyeket az arcukra pingált hőn szeretett figurákkal való azonulás vált ki belőlük. Nem kevésbé ritka a felnőttek (főleg a nők) arc/testfestése sem, mellyel még varázslatosabbá tehetnek egy ruhakölteményt, vagy egyszerűen csak kis színt visznek a hétköznapjaikba.

 

 

Alapanyagokmehron

 

Munkáim során főleg az egyik legelismertebb és legjobb minőségű termékcsaláddal dolgozom, melyet a majdnem 90 éves Mehron vállalat bocsájt ki Paradise néven. A festékek az összetevőik által, amik között például az avokádó olaj, a kakaóvaj, citromfű-, uborka-, fekete nadálytő kivonat is megtalálható, egy szépen fedő, élénk színekkel rendelkező, szárazon tartós, de vízzel könnyen oldódó ezáltal egyszerűen lemosható anyagból állnak. Az összetevőik megfelelnek az EU és az FDA kozmetikai termékekre vonatkozó előírásainak. A Paradise termékeken kívül még jó minőségű Diamond Fx és Eulenspiegel festékekkel is dolgozom.

 

 

Az arcfestés folyamata  IMG_20150606_181237

 

A festést megelőzően nincs szükség semmilyen előkészületre, csak a tiszta bőrfelületre, amire a kívánt minta felkerül. A művelet során ecsettel és szivaccsal fájdalom nélkül viszem fel az anyagokat az adott testrészre, az esetleges javítás vízzel történik. Egy minta megfestése annak méretétől és összetettségétől függ, de általánosságban elmondható, hogy egy fél arcnyi rész megalkotása 15, míg egy teljes arc elkészítése 20-25 percet vesz igénybe.